Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

Sonsatir Sonsatir -
187 0

Haciz işlemlerinin başlaması ile birlikte tebliği yapılan borca istinaden icra dosyası nasıl kapatılır sizlere açıklıyoruz.

Alacaklı olan gerçek ve tüzel kişilik borcunu ödemeyen kimselerden alacaklarını tahsil edebilmek adına İcra Müdürlüklerine başvurmaktadır. Son yıllarda borçlu sayısında artışın gözükmesi aynı zamanda icra dosyalarının da artmasına neden oldu. Bu manada en çok icralık olan dosyaların başını banka borçlarını bünyesinde barındıran krediler ve kredi kartları çekiyor. Burada borcunu ödemeyen kimseler icraya veriliyor ve son aşama haciz işlemiyle alacaklar tahsil ediliyor. Zaman içerisinde borcunu ödemesine rağmen icra dosyası bulunan kişilerde icra dosyası nasıl kapatılır sorusunu soruyor? Dilerseniz İcra dosyası nasıl kapatılır? İcra dosyası kapatma harcı ne kadar? İcra Dosyası Kaç Senede kapatılır? İcra dosyası Ne zaman düşer? İcra Borcunu avukatlara ödeme ve İcra Dosyalarında Zaman aşımı gibi sorularımıza cevap bulmaya çalışalım.

İcradan Alınan Eve Konut Kredisi Çıkar mı?

İcra Dosyasını Nasıl Kapatırım?

Burada söz konusu açılan icra dosyalarının kapatılabilmesinde iki şart bulunmaktadır. Bunlardan birisi söz konusu borcun ödenmesi diğeri de alacaklı konumundaki kişinin alacağından feragat etmesidir. Eğer borcunuzu ödediyseniz bu borcu ödediğinize dair belgeniz ile ilgili icra müdürlüğüne şahsen başvuru yapabilirsiniz. Bu borcun ödenmesi ile alacaklı konumundaki kişiler genelde icra müdürlüklerinden dosyayı kapattırır. Ancak bu husus gerçekleşmediğinde kendiniz yapabilirsiniz. Zira haciz işleminin devam etmesi söz konusu olabilir. Nitekim maaşınızdan kesinti yapılıyorsa yeniden kesintiler söz konusu olacaktır.

İcradan Araç Almanın Riskleri

İcramı Ödedim Maaşımdan Kesil Ne Yapmalıyım?

İcra borcunuzu kapatmanıza rağmen maaşınızdan icra kesintisi devam etmiş olabilir. Nedeni icra dosyasının kapatılmamış olmasıdır. Bu durumda borcun ödendiğine dair yazınız ile icra müdürlüğünden dosyanızı kapatmanız halinde kesilen tutarın iadesini de talep edebiliyorsunuz. Burada kesilen tutar alacaklıya yatırılmışsa alacaklıdan iadesi söz konusudur. Ancak ödenmek üzere havuzda bekletiliyorsa buradan da iade yapılabilir.

Alacaklılarla Pazarlık

Söz konusu borçlarınız için alacaklı konumundaki kişiler ve vekilleri ile yeni bir yapılandırma, ödeme planı ile borçların kapatılmasında anlaşma yapabilirsiniz. Burada özellikle banka borçları için anlaşmalar söz konusu. Ancak yaptığınız yazılı sözleşme ve taahhüt sonrası bu taahhütünüze uymanız şarttır. Nitekim bu anlaşma sonrası ödememe durumunun devam etmesi halinde taahhüt vermeniz nedeniyle hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ödeme Belgelerinizi Saklayın

İcra dosyasını kapatmak için ödemiş olduğunuz borçlarınıza ait dekont yada fatura gibi belgelerinizi mutlaka elinizde tutun ve saklayın. İleri ki dönemde bu tür hususlar yüzünden icraya verilmeniz ya da tekrar ödeme talep edilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda sizlerin borcunuzu ödediğinizi kanıtlamanız gerekir.

Alacaklının İcra Dosyasını Açması

Sizlere gelen tebligat ile icraya düşen borcunuzu ödemeniz sonrasında icra dosyası nasıl kapatılır endişesine düşmüş olabilirsiniz. Burada borçlu olarak mutlaka sizlere alacaklılar ulaşır. Yani kurumsal firmalar alacaklarını tahsil etmek için vekilleri bulunan avukatları aracılığıyla hareket eder. Alacaklı vekilleri avukatlar söz konusu borca ait dosyayı tanzim eder ve bir dosyaya bağlayarak söz konusu kurum içerisinde bir icra dosyasının açılmasını sağlar. Dosyanın açılmasında tebligat ücretleri alacaklı tarafından yatırılır. Sonrasında borçlu kişiye borcun ödenmesi için tebligat gider. Kişi bu tebliği aldıktan sonra 7 gün içerisinde borcu olmadığını düşünüyorsa itiraz edebilir. Gelen tebligatta zaten bu süre içinde mal beyanında bulunulması istenir. Bu yedi güne hafta sonu ve tatil günleri de dahil ediliyor.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

Haciz ve Mal Varlığına İpotek Konulması

Söz konusu tebligat ile borçlu borcunu ödemekten imtina ediyorsa haciz işlemleri başlar. İlk işlem kişinin maaşına yapılmasıdır. Bunun için iş yerine yazılan yazı ile icra kesintisinin yapılması istenir. Eğer kişinin bir işi ve aylık geliri yoksa bu işlem üzerine olan mal varlıklarına ipotek konulması ile yürütülebilir. İpotek ev, arsa, dükkan, araçlar gibi tüm mal varlıklarına yapılabilirken kişinin bankalarda bulunan hesapları üzerine de yapılabilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma