Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Bireysel Emeklilik Nasıl olur?

Bireysel Emeklilik Nasıl olur?

Sonsatir Sonsatir -
98 0

Mevzuatta da geçtiği gibi bireyin bu sistemden emekli olma yaşı 56 olarak belirlenmiştir. Eğer birey 56 yaşını doldurup en az 10 yıl ödeme yaptıysa emekli olabilir. Sadece 10 yıl ödemesini yapan ve sistemden ayrılmak isteyen birey, belli bir kesintiyle sistemdeki parasını alabilir ve sistemden çıkabilir. 10 yıl ödeme yapıp 56 yaşını dolduran bireyler de sigorta ve emeklilik haklarından yararlanabilirler. Ömür boyu maaş, ömür boyu sigorta gibi ek haklar, bireysel emeklilik kullanıcılarına bahşedilen en önemli hizmetlerdendir. Bireyler, bireysel emeklilik hesaplama programlarından ya da tablolarından faydalanarak ne zaman bireysel emeklilik hakkına kavuşacaklarını bulabilirler.

Bireysel emeklilik hesaplama dendiğinde akla gelen bir diğer hesaplama türü de maaş hesaplamasıdır. Bireysel yolla emeklilik hakkı elde etmek isteyenler, ödemelerini yaparak firmaların fon alımında sermaye kullanımını sağlayabilirler. Firmalar, fon alımlarından gelir elde ettikçe firmanın portföyü büyüyecek ve bu da en çok firmanın müşterilerine yarayacaktır. Matematiksel olarak verilen oranlar dâhilinde gelir elde edecek olan bireysel emeklilik müşterileri, sistem sonunda ne kadar para alacaklarını bireysel emeklilik hesaplama yoluyla hesaplayabilirler. Bireysel emeklilik sisteminde sabit gelir yerine değişken gelir uygulaması esas alınmaktadır. Yani bir X bireyi ile Y bireyinin aylık yapmakta olduğu prim ödemesi farklı ise; bu bireylerin sistem çıkışında alacakları ücret ve maaş da farklı olacaktır. Bu nedenle bireysel emeklilik yatırımcılarının bireysel anlamda bireysel emeklilik hesaplama işlemi yapmaları gerekir. Bazı yatırımcılar, başkalarının bireysel emeklilik hesaplama sonuçlarına göre kendi maaşlarını hesaplamaya çalışırlar. Bireysel emeklilikte kullanılan farklı veriler, sonuçların da değişmesine neden olacaktır; bu nedenle sadece kendi bilgileriniz ve ödemeleriniz eşliğinde bireysel emeklilik hesaplaması yapmanız önerilmektedir. Özellikle maaş hesaplamasında bu hususa çok dikkat etmek gerekir.

BES ekonomiyi yakından takip eden etmeyen herkesin son dönemlerde adını sıkça duyduğu bir kavram. Peki, bes nedir ve kimler bu sistemden faydalanabilmektedir. Bes nedir sorusunun cevabını vermeden önce bu kavramın açılımını yapmakta yarar vardır. Bes, bireysel emeklilik sistemi açılımıyla bilinen ve bu sisteme katılanlara emeklilik şansı sunan bir sistemdir. İnsanlar, bes nedir diye merak ederler ve genelde bu konuda çeşitli araştırmalara bağlı kalırlar. Bu sistemi açık bir örnekle tanımlamak mümkündür. Şimdi daha önce çalışmamış ve sigorta primi ödenmemiş bir bireyi ele alalım. Diyelim ki bir ev hanımı, bes nedir sorusunu merak etmekte ve bu sisteme katılmak istemekte. Bu birey, herhangi bir bireysel emeklilik firmasına giderek emeklilik sistemi nedir sorusunun cevabını en net noktasına kadar alabilir. Bireysel emeklilik firmasından alacağı kayıt formunu doldurarak ilk adımı atabilir, bunun için 18 yaşını doldurmuş olması yeterlidir. 18 yaşını dolduran bu ev hanımı, kayıt formunu firma yetkilisine teslim ederek kaydının alınmasını sağlayabilir. Bireysel emeklilik firması, bireyin bes başvurusunu inceledikten sonra onaylayıp işleme sokabilir.

Örnekte bahsettiğimiz ev hanımı, bireysel emeklilik sistemi kapsamında belli bir sigorta primi ödemek zorundadır. Bireysel emeklilik sisteminde ödenen bu tutarlar, bireyden bireye değişebilmektedir. Bu sisteme katılan ev hanımı, kendisi için en uygun ödeme seçeneğini kullanarak sisteme katılım gösterebilir. Bu ev hanımı, ayrıca aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık ödeme sürelerinden de dilediği ölçüde yaralanabilir. Bu süreler zarfında ödemesini düzenli olarak yapan birey, artık bireysel emeklilik sistemine katılmış olur ve çevresindeki bireyleri de bes nedir sorusunun cevabını bulmaları için bilgilendirebilir. Sisteme katılım gösteren bireyler, emeklilik sisteminden hak elde edebilmek için ilk etapta 10 yıllık bir süreyi doldurmalıdırlar. 10 yıllık süre dolduktan sonra 56 yaşını dolduran bireyler emekli olabilirken, bu süreyi doldurmayan bireylerin 56 yaşına kadar sisteme devam etme ve emekliliklerini uzatma hakları vardır. 56 yaşına gelen ve en az 10 sene boyunca ödeme yapan bireysel emeklilik kullanıcıları, kesinti olmadan (sadece vergi adına yapılan kesintiler hariç) sistemden emekli olabilir.

Bireysel Emeklilik nedir orusunun cevabını ararken bu sistemin fon katkılarından faydalanılarak ele alındığını da görebilirsiniz. Zaten sistemin amacı aracı firmaların fon katkılarından elde ettiği geliri kullanmasıdır. Firmalar, bireylerden aldıkları ücretleri sermaye olarak fon alımlarında kullanırlar. Fon alımından elde edilen gelirin belli bir kısmı, bireysel emeklilik sistemine katılan kullanıcıların hesabına aktarılmaktadır. Ayrıca bes nedir sorusunda devletin yerini de bilmek gerekir. Devlet, sisteme katılım gösteren bes kullanıcılarına ek bir vergi avantajı sunmaktadır. Vergi avantajına göre ödenen paraların bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. Devlet de bes nedir sorusunun cevapları arasında olduğu gibi sistem genelinde özel bir yer edinir. Hukuki açıdan bir engeli bulunmayan her birey, bireysel emeklilik sisteminden dilediği ölçüde faydalanma hakkına sahiptir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma