Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gezi Rehberi
  4. »
  5. Hatay’ın İncisi Arsuz Hakkında Bilgi

Hatay’ın İncisi Arsuz Hakkında Bilgi

Sonsatir Sonsatir -
184 0

Yıllar önce VAN bölgesinde beraber çalıştığım dostlarımın baba ocağına yakın olmasından dolayı anlattıkları ile bende büyük merak ve ilgi uyandıran Arsuz en sonunda gezebildiğim vatan toprakları arasındaki yerini aldı.

Benim 10 günlük Arsuz tatilim elbette burayı yeterince tanımaya, anlatmaya değecek düzeyde olmayacak. Fakat yine de kaleme almak istediğim noktalar aydınlanmak isteyenler için bir başlangıç olabilir. Zira Arsuz ile ilgili bir çok internet kaynağı bulunabilir. Gelmeden önce ben de bu kaynaklara dijital ortamda ulaşmak istesem de üzülerek asıl ulaşmak istediğim bilgiye ulaşamadım.

Burada en çok dikkatimi çeken husus ülkemizdeki kamu kurumlarının birer dinlenme kampının bulunması. Yani denize kenarı olan birçok bölge varken neden burayı seçtikleri ise ayrı bir merak konusu. TCDD, Askeri Kamp, Maliye Dinlenme Tesisleri, İçişleri Bakanlığı kampı ve daha bilmediklerim. Ben kısa tatilimi Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı dinlenme kampında geçirdim. Eski adı Özel İdare Müdürlüğü kampı olan bu yer 6360 sayılı yasa sonrası YİKOB’a geçmiş durumda ancak burada kurum dışında kalan çok kişi olduğu bir gerçek.

YİKOB Kampı

Yapıları çok eski binalara sahip kamp 4 daireli 15 bloktan oluşuyor. Eski olmasına rağmen gerekli temizlik yapılıyor. Fakat benim olduğum dönemde hala tadilat işleri devam ediyordu.

Daire halindeki bloklarda iki yatak odası, bir salon (2 kanepe), küçük mutfak, banyo, Klima, TV ve mini buzdolabı bulunuyor. Bir aile için ideal olduğunu ve fiyatının uygun olduğunu belirtmek istiyorum.

Diyet yapma niyetindeyseniz buraı tam size göre. Burada yemek işi ticari bir şirkete verilmiş ve Antalya gibi bir yerden geliyorsanız beğenmeyebilirsiniz.

15 daire için hatırı sayılır büyüklükte havufza sahip kampta bir de çocuk havuzu bulunuyor. Derinlikleri ise 140 ve 90 cm.

Sabah erken saatlerde denize girebiliyorsunuz. Zira öğleden sonra ciddi dalgalar size engel olabilir. Temmuz ay’ının ilk yarısı için burasının çok rüzgarlı, denizinin dalgalı olduğunu, çok nemin bulunmasına rağmen bunu hissetmediğinizi belirtmek isterim.

Arsuz’u sanki küçük bir alana sıkıştırmışlar gibi yapacağınız her şey iki adımlık mesafede. Kafeler, restaurantlar, marketler merkezde olduğunuz sürece anında ulaşabileceğiniz noktalar arasında. Market olarak Migros, Şok, BİM ve A101 var ve A101 marketinin geç saatlere kadar açık olduğunu gördüm.

Arsuz’da Gece Hayatı

Tatil bölgesi Arsuz’da gece hayatı mütevazi kafelerden ibaret. Gördüğüm kadarıyla en büyük eğlence canlık müzikli mekanlarda bulunuyor. Gittiğim kafelerde en iyi canlı müzik ziyafetinin Çello Bar’da olduğunu şüphesiz kabul etmek istiyorum. Gitar, Bateri ve bağlama eşliğinde güçlü bir ses sizi memnun ederken buraya yolunuz düşmesi halinde yine aynı grup bulunuyorsa mutlaka bateristin hareketlerine odaklanmanızı tavsiye ediyorum. Her şeye rağmen buradaki fiyatlar hakkında bilgi edinmeniz amacıyla 4 bira ve çerezlerinin 2017 yazı itibariyle 75 ile 85 lira arasında değişiklik gösterdiğini belirteyim.

Yemek yemek için uğrak noktası bir hayli fazla olsa da Hatay bölgesi tatları ağırlık kazanmış. Birbirinden güzel leziz tatlar sizleri bekliyor.

Buradaki çarpık yapılanma Arsuz’un kalbi diyebileceğimiz noktaları vurmuş. Tatlı suyun denize birleştiği noktayı kafeler işgal etmiş, hatta çıktıkları balkonlar ile kazanç kapılarını aralarken çok çirkin götürnütler vermiş. Bence buralar vatandaşa açık olmalıydı ve vatandaşın olmalıydı. Yetkili kurum en azından deniz kenarından bir yürüyüş yolu yapmış ki bu bile birazcık rahatlatmış durumda.

Yazın sıcağının eşliğinde akşam karanlığının nemi ile dolaştığınız Arsuz caddelerinde her bir yerden yemek ve tatlı kokuları geliyor. Adım başı lokanta, pastane ve özellikle künefeci bulunuyor ve buraların hepsinin de kalabalık olduğunu görebiliyorsunuz.

Tekrar yolum düşer mi, yine burada tatil yapmak ister miyim bilmiyorum. Fakat yıllardır biriken merakımı giderdiğimi, ailemle birlikte güzel anılar eklediğimi düşünürsem gidilip görülebilecek bir yer olduğu kesin. İkamet ettiğiniz yere göre uzak olduğunu düşünebilirsiniz ancak mutlaka gidilip görülmesi gereken yerlerden birisi olduğunu söyleyebilirim.

Arsuz’da Konaklama

İrili ufaklı bir çok otele sahip bu bölgede en fazla dikkatleri çeken mütevazi pansiyonlar diyebiliriz. En gözde yeri olan Arsuz Çayının  deniz ile birleştiği nokta da bulunan Arsuz Otel en çok dikkati çeken konaklama mekanı gibi görünüyor.

Denize uzak pansiyonlarda iki kişilik bir odayı 50 liraya kiralayabiliyorken oteller arasındaki fiyatlar ise 80 ile 350 lira arasında değişiklik gösteriyor. Merkezine kapalı görünen sahil ise aralardan geçişler sonrası ulaşabildiğiniz noktalar. Buralarda işletmelere ait şezlong ve şemsiye temin edebiliyorsunuz.

Arsuz’da Kültür

85 bin nüfusa sahip ilçe yaz aylarında bu sayıyı ikiye katlıyor diyebiliriz. Özellikle Hatay, Adana ve Osmaniye taraflarından ziyaretçisinin çok bulunduğu bölgede Meryem Ana Havuzunun bulunduğu, iki tane kilisenin bulunduğu söylense de ben buralara gitme fırsatı bulamadım. Benim gibi bir fotoğrafçı için çok büyük kaynakların bulunmadığını belirtirsem yanlış olmaz sanırım.

Arsuz’la ilgili fotoğraflarıma foto galeri sayfasından ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma