Hela Çıkan Sikkeler Sonrası Müze Oluyor

BaÅŸlığı okumuÅŸsanız mutlaka haberimizi de okuyorsunuz demektir. Tokat’ta Tarihi Sulusokak Çarsışısı bulunuyor. Bir çoÄŸumuzun adını ilk kez duyduÄŸu Sulusokak Tokat’ın bilindik en eski yerleÅŸim bölgesi olarak kayıtlara geçmiÅŸ. Bu nedenle burada adım başı bir tarihi eser görmeniz mümkün. Bu eserlerden birisi olan Sık DiÅŸini Helası 1600’lü yıllarda Osmanlı döneminde yaptırılmış. Uzun süre depo olarak kullanılan Sık DiÅŸini Helası’na 2017 yılında Tokat Belediyesinin katkılarıyla kazı çalışmaları ile restorasyon yapıldı. En ilginç tarafı da bu restorasyon sonrası ortaya çıktı.

Sık DiÅŸini Helasında yapılan restorasyon çalışmalarına katılan işçiler burada kese içerisinde farklı büyüklüklerde sikkeler buldu. Bulunan sikkelerin sayısı 400 iken bunlar envanter çalışmaları için Müze’ye teslim edildi.

Müze Müdürlüğü teslim aldıkları çeşitli ebatlardaki sikkeleri incelemeye aldı. Bulunan bu sikkelerin ne zaman yapıldığı, hangi döneme ait olduğu, maddi karşılığının ne kadar olduğu gibi hususlarda çalışmalar devam ediyor.

Sık DiÅŸini Helasından bulunan bu tarihi paralar sonrasında devam eden restorasyon çalışmalarında yenilerinin bulunabileceÄŸinden hareketle beklentiler oluÅŸturmuÅŸ olmalı. Zira restorasyon yapılma nedenleri arasında müze yapılması planlanan bu tarihi mekanın Tokat’a ve Tokat Turizmine faydası çok olacaktır.

İsminden yola çıkarak buranın farklı bir işlev gördüğünü düşünebilirsiniz. Fakat burası çevre halkınca Sık Dişini Helası olarak adlandırılıyor olsa da, aslında 15. yy sonlarında yapılan bir hamam olduğunu belirtmekte fayda var. Bu ismin verilmesine neden olan şey tam bilinmese de sanırım içinde ahşap paravan ile bölünmesi ve hela haline getirilmiş olması.

Tokat’a yolunuz düşer mi bilinmez. Fakat gezilmesi görülmesi gereken yerlerden birisi. Zira mekanın bulunduÄŸu alanda bir çok tarihi eseri ve yukarısında da kaleyi inceme fırsatı bulabilirsiniz.


Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git