Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Otomotiv
  4. »
  5. 6 Adımda Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

6 Adımda Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Aydin Duran Aydin Duran -
166 0
Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Araçlarınızın mevcut plakasını ve yeni almış olduğunuz otomobilinizin plakasını değiştirebilirsiniz. Bu anlamda biraz masrafı olmasına rağmen plaka değişikliği nasıl yapılır sorusuna yanıt verdik.

Otomobil ile araçlarınızın plaka değişikliği yapmak isteyenler bu süreci adım adım gerçekleştirmelidir. Yaşam içerisinde her türlü aracın plakasının değiştirilmesinde yapmanız gereken başlıca hususları sizler için adım adım açıkladık.

Plaka Nasıl Değiştirilir?

  1. Adım: Başvuru Formunu Doldurun Başvuru formunu doldurmak için, aracın sürücüsünün adı, adresi, telefon numarası ve ehliyet numarası gibi bilgileri girmeniz gerekecektir. Bu formu, aracınızın yeni bir plakaya kaydedilmesi için bir trafik komisyonunun ofisinden veya online olarak temin edebilirsiniz.
  2. Adım: Geçerli Plakaları İade Edin İade edilen plakalar, yeni plakaların sizin için hazırlanması için gerekli olan işlemleri tamamlamak üzere trafik komisyonuna gönderilecektir. Bu, plakalarınızın tam olarak iade edilmesi veya geri ödeme işleminin yapılması anlamına gelmez.
  3. Adım: Yeni Plakaları Alın Yeni plakaları, belirtilen süre içinde trafik komisyonundan veya belirtilen ofislerden temin edebilirsiniz. Bazı durumlarda, yeni plakalarınız kargo ile size ulaştırılabilir.
  4. Adım: Plakaları Aracınıza Yerleştirin Yeni plakalarınızı, eski plakalarınızdan daha kolay görülebilmesi için aracınızın önüne ve arkasına yerleştirin. Bu, diğer sürücülerin sizi daha kolay görmesini ve sizi daha kolay tanımasını sağlayacaktır.
  5. Adım: Geçerlilik Süresi Dikkate Alın Yeni plakalarınızın geçerlilik süresini dikkate alın. Bazı durumlarda, geçerlilik süresi bitmeden yeni plakalar temin edilmelidir. Bu, yeni plakalarının geçerli olmadığını veya süresi dolmadan önce değiştirilmesi gerektiğini gösterir.
  6. Adım: Bazı Plakalar İçin Ek İşlemler Gerekir Bazı plakalar için, sürücü adının ve adresinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu, sürücü adı değişikliği için geçerlidir. Bazı durumlarda, plakalarınızı değiştirmek için yeni bir sürücü adı almanız gerekmeyebilir.
Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?
Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Hangi Durumlarda Plaka Değişikliği Yapılmaz?

Plaka değişikliği özel durumlar için yapılmaz. Bu özel durumlar, plakanın ait olduğu araçtan bağımsız olarak, araç sahibinin plakayı değiştirmesine izin vermez. Özel durumlar şunlardır:

  1. Plakaları değiştirmek isteyen araç sahibi, plakasını kaybetmiş veya çalınmış olsun veya olmasın, araç plakasını yeniden almak için bir başvuru yapamaz.
  2. Plakaları değiştirmek isteyen araç sahibi, araç plakasına sahip olmasına rağmen, araç plakasını silerek yeniden alamaz.
  3. Plakaları değiştirmek isteyen araç sahibi, araç plakasına sahip olmasına rağmen, araç plakasını değiştirerek yeniden alamaz.
  4. Plakaları değiştirmek isteyen araç sahibi, araç plakasına sahip olmasına rağmen, araç plakasını yeniden düzenleyemez.
  5. Plakaları değiştirmek isteyen araç sahibi, araç plakasına sahip olmasına rağmen, araç plakasını başkasına devredemez.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka almak icin öncelikle aracınızın trafik sigortası yaptırılmış olması gerekmektedir. Daha sonra iki seçenek vardır; online ya da offline.

Offline olarak uygulamanın indirilmesi ve yüklenmesi gerekmektedir. Ardından, uygulamaya giriş yapılarak “Özel Plaka Başvurusu” seçeneği seçilir. Bu seçenek altında da “Yeni Başvuru” seçeneği seçilerek, aşağıdaki bilgiler girilmelidir:

– Ad ve soyad

– T.C. kimlik numarası

– Telefon numarası

– E-posta adresi

– Trafik sigorta numarası

– Araç plakası

– Araç tipi

– İl

– İlçe

– Adres

Son olarak, gerekli belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Bu belgeler;

– Aracın trafik sigortası

– Aracın kasko poliçesi

– Aracın ruhsatı

– Trafik sigortasında belirtilen süre içinde yaptırılmış olan muayene

– Aracın fotoğrafı

Belgeler eklendikten sonra “Basvuru Yap” seçeneği seçilir ve basvuru tamamlanmış olur.

Online olarak ise, ilk olarak “Ozel Plaka Basvurusu” seçeneği seçilir. Bu seçenek altında da “Yeni Basvuru” seçeneği seçilerek, aşağıdaki bilgiler girilmelidir:

– Ad ve soyad

– T.C. kimlik numarası

– Telefon numarası

– E-posta adresi

– Trafik sigorta numarası

– Araç plakası

– Araç tipi

– İl

– İlçe

– Adres

Son olarak, gerekli belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Bu belgeler;

– Aracın trafik sigortası

– Aracın kasko poliçesi

– Aracın ruhsatı

– Trafik sigortasında belirtilen süre içinde yaptırılmış olan muayene

– Aracın fotoğrafı

Belgeler eklendikten sonra “Basvuru Yap” seçeneği seçilir ve basvuru tamamlanmış olur.

Plaka Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Aracınızın plakası yenilenmesi gerekiyorsa, ilk olarak süresi dolduğunu belirten bir bildirim almanız gerekir. Bu bildirim, aracınızın kayıt süresinin yaklaştığını ve yenilenmesi gerektiğini belirtir. Bildirimden sonra, belirtilen tarihte aracınızı yenilemeniz gerekir. Yeni bir plaka için başvuru yaptığınız tarihten itibaren, eski plakanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Ancak, eski plakanızı saklamanız gerekir, çünkü yeni plakanızı aldığınızda onu teslim etmeniz gerekir. Yenileme işlemi, sadece plakanızı değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda araç kayıt ücretinizi de yeniler.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma