Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Meme Kanseri Nedir? Türleri, Teşhisi, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme Kanseri Nedir? Türleri, Teşhisi, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aydin Duran Aydin Duran -
237 0
Meme Kanseri Nedir? Türleri, Teşhisi, Tedavisi Nasıl Yapılır

Özellikle bayanların kâbusu haline gelen meme kanseri memedeki dokudan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Zamanla göğüs içerisinde bulunan hücreler mutasyona uğramakta ve değişmektedir. Bu anlamda kontrolden çıkan doku kütlesi kanser yani tümörü oluşturmaktadır. Zamanla bu doku diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi dokuyu istila eder ve büyür. Öyle ki bu doku zamanla vücudun diğer organlarına ulaşmaya başlar.

Meme Kanserinden En Çok Kimler Etkilenir?

Meme kanseri, kadınlar arasında en sıklıkla görülen bir hastalıktır. Hatta yaşam içerisinde cilt kanserinden sonra ikinci sıradadır. 50 yaşın üzerindeki kadınları etkilemesi daha olasıdır. Bu sebeple sürekli kontrol edilmesi gerekir. Ancak nadir de olsa erkeklerde meme kanseri görülebilmektedir. Bu sebeple kendinize yatırım yapmanın sebepleri arasında sürekli kontroller yatmaktadır.

Meme Kanseri Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

En sık olarak meme kanseri 50 yaşın üzerindeki erişkinlerde teşhis edilmektedir. Ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Özellikle 40 yaşından itibaren kontrollere başlanılması gerekir. Bu anlamda kanser teşhisi koyan merkezler özellikle bayanlara ücretsiz tedavi olanakları sağlamaktadır. Öyle ki Büyükşehirlerde Belediyeler tarafından kurulan klinikler vatandaşlara hızlı çözüm olanakları sağlamaktadır.

Meme Kanseri Türleri

Türkiye’de meme kanseri, akciğer kanserinden sonra kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Aynı zamanda 35-54 yaş arası kadınlar arasında kanserden ölümlerin önde gelen nedeni olmaktadır. Meme Kanseri türleri ile farklı tedavi seçeneklerine sahip olan bir rahatsızlıktır. Bu anlamda meme kanseri türleri şunlardır.

  • Sızan (invaziv) duktal karsinom
  • Duktal karsinoma in situ
  • Sızan (invaziv) lobüler karsinom
  • Üçlü negatif meme kanseri (TNBC)
  • Enflamatuar meme kanseri

Sızan (invaziv) duktal karsinom

Göğsünüzün süt kanallarınızda başlayan bu kanser, kanalınızın duvarını kırar ve çevredeki meme dokusuna yayılır. Tüm vakaların yaklaşık %80’ini oluşturan aynı zamanda en yaygın meme kanseri türüdür.

Duktal karsinoma in situ

Evre 0 meme kanseri olarak da adlandırılan duktal karsinoma in situ, hücreler süt kanallarının ötesine yayılmadığı için bazıları tarafından kanser öncesi olarak kabul edilir. Bu durum tedavi edilebilir. Bununla birlikte, kanserin invaziv hale gelmesini ve diğer dokulara yayılmasını önlemek için hızlı tedavi gereklidir.

Sızan (invaziv) lobüler karsinom

Bu kanser memenizin lobüllerinde (anne sütü üretiminin gerçekleştiği yer) oluşmaktadır. Böylelikle çevredeki meme dokusuna yayılmaktadır. Meme kanserlerinin %10 ila %15’ini oluşturmaktadır.

Lobüler karsinoma in situ , memenizin lobüllerinde anormal hücrelerin bulunduğu kanser öncesi bir durumdur. Gerçek bir kanser değildir. Fakat zamanla meme kanserine dönüşebilir. Bu nedenle, in situ lobüler karsinomu olan kadınların düzenli klinik meme muayeneleri ve mamogramları olması önemlidir.

Üçlü negatif meme kanseri (TNBC)

Tüm vakaların yaklaşık %15’ini oluşturan üçlü negatif meme kanseri, tedavi edilmesi en zor meme kanserlerinden biridir. Üçlü negatif olarak adlandırılır çünkü diğer meme kanseri türleriyle ilişkili üç belirteç içermez. Bu durum ise tedaviyi zorlaştırmaktadır.

Enflamatuar meme kanseri

Nadir ve agresif olan bu kanser türü bir enfeksiyona benzer. İnflamatuar meme kanseri olan kişiler genellikle meme derisinde kızarıklık, şişme, çukurlaşma ve çukurlaşma fark eder. Derilerinin lenf damarlarındaki tıkayıcı kanser hücrelerinden kaynaklanır.

Memenin diğer bölgelerinde kanser oluşabilir mi?

“Meme kanseri” dediğimizde genellikle süt kanallarında veya lobüllerde oluşan kanserler kastedilmektedir. Göğsünüzün diğer bölgelerinde de kanser oluşabilir. Ancak bu kanser türleri daha az yaygındır. Bunlar şunları içerebilir:

Anjiyosarkom. Bu nadir kanser türü, kan veya lenf damarlarının astarını oluşturan hücrelerde başlar.

Filloid tümörler. Bağ dokusundan başlayarak filloid tümörler nadirdir. Genellikle iyi huyludurlar (kanserli değildirler), ancak bazı durumlarda kötü huylu (kanserli) olabilirler.

Meme Kanserinin Belirtileri

Meme kanseri belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak olası meme kanseri belirtileri şunlardır:

  • Göğsünüzün boyutunda, şeklinde veya konturunda bir değişiklik olması.
  • Bir bezelye kadar küçük hissedilebilen bir kütle veya yumru bulunması.
  • Göğsünüzün içinde veya yakınında koltuk altınızda adet döngüsü boyunca devam eden bir yumru veya kalınlaşma .
  • Göğsünüzdeki veya meme ucunuzdaki cildinizin görünümünde veya hissinde bir değişiklik
  • Göğsünüzde veya meme ucunda cildinizin kızarıklığı.
  • Her iki memedeki diğer alanlardan belirgin şekilde farklı olan bir alan.
  • Cildinizin altında mermer gibi sertleşmiş bir alan.
  • Meme ucunuzdan kanlı veya berrak bir sıvı akıntısı gelmesi.

Bazı insanlar hiç meme kanseri belirtisi görmezler. Bu yüzden rutin mamogramlar çok önemlidir.

Neden Meme Kanseri Olur?

Meme kanseri, memenizdeki anormal hücreler bölünüp çoğaldığında gelişir. Ancak uzmanlar, ilk etapta bu sürecin başlamasına neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Bununla birlikte, araştırmalar meme kanseri geliştirme şansınızı artırabilecek birkaç risk faktörü olduğunu göstermektedir. Bunlar şunları içerir:

  • 55 yaş ve üzerinde olmak meme kanseri riskinizi artırır.
  • Kadınlar erkeklere oranla meme kanseri olma riski fazladır.
  • Aile öyküsü ve genetik. Anne-babanız, kardeşleriniz, çocuklarınız veya meme kanseri teşhisi konmuş diğer yakın akrabalarınız varsa, hayatınızın bir noktasında hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Meme kanserlerinin yaklaşık %5 ila %10’u, ebeveynlerden çocuklara aktarılan ve genetik testlerle keşfedilebilen tek anormal genlerden kaynaklanır.
  • Sigara içmek . Tütün kullanımı diğer kanser türlerinin oluşmasında da endikedir.
  • Alkol kullanımı. Alkol kullanımı ve alımı meme kanseri riskini yükseltmektedir.
  • Obezite : Obezite özellikle kadınlarda meme kanseri olma riskini artırmaktadır.
  • Radyasyona maruz kalma. Öncelikli olarak radyasyon tedavisi gördüyseniz yada maruz kaldıysanız meme kanseri geliştirme olasılığınız daha yüksektir.
  • Hormon değişim tedavileri. Hormon replasman tedavisi (HRT) kullanan kişilerde meme kanseri teşhisi konma riski daha yüksektir.

Meme kanseri geliştirme şansınızı artırabilecek başka birçok faktör vardır. Risk altında olup olmadığınızı öğrenmek için özelikle mamografi çekilmesi gerekir.

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikli olarak bir mamografi ile birlikte teşhis konulmaktadır. Bir meme muayenesi yapılması ve aile geçmişinizi, tıbbi geçmişinizi ve mevcut semptomlarınızı ortaya konulmalıdır. Sağlık uzmanınız ayrıca meme anormalliklerini kontrol etmek için testler önerecektir. Bu testler şunları içerebilir:

Mamogram . Bu özel röntgen görüntüleri, göğsünüzdeki değişiklikleri veya anormal büyümeleri tespit edebilir. Meme kanserinden korunmada yaygın olarak mamografi kullanılmaktadır.

Ultrasonografi . Bu test, göğsünüzün içindeki dokuların fotoğraflarını çekmek için ses dalgalarını kullanır. Göğüs topaklarını veya anormalliklerini teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması : Bir PET taraması, şüpheli alanları vurgulamak için özel boyalar kullanır. Bu test sırasında doktorunuz damarlarınıza özel bir boya enjekte eder ve tarayıcı ile görüntü alır.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) : Bu test, göğsünüzün içindeki yapıların net ve ayrıntılı görüntülerini üretmek için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır.

Sağlık uzmanınız görüntüleme testlerinde şüpheli bir şey görürse meme dokunuzdan biyopsi alabilir. Numuneyi analiz için bir patoloji laboratuvarına göndereceklerdir.

Meme kanseri evreleri nelerdir?

Evreleme, vücudunuzda ne kadar kanser olduğunu tanımlamaya yardımcı olur. Tümörün boyutu ve yeri ve kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Temel meme kanseri aşamaları şunlardır:

  • Aşama 0 . Hastalık non-invazivdir. Bu, meme kanallarınızdan çıkmadığı anlamına gelir.
  • Aşama I. Kanser hücreleri yakındaki meme dokusuna yayıldı.
  • Aşama II . Tümör ya 2 santimetreden daha küçüktür ve koltuk altı lenf düğümlerine yayılmıştır ya da 5 santimetreden daha büyüktür ancak koltuk altı lenf düğümlerine yayılmamıştır. Bu aşamadaki tümörler, 2 ila 5 santimetre arasında herhangi bir yerde ölçebilir ve yakındaki lenf düğümlerini etkileyebilir veya etkilemeyebilir.
  • Aşama III . Bu aşamada kanser çıkış noktasının ötesine yayılmıştır. Yakındaki doku ve lenf düğümlerini istila etmiş olabilir, ancak uzak organlara yayılmamıştır. Evre III genellikle lokal ileri meme kanseri olarak adlandırılır.
  • Aşama IV . Kanser, kemikleriniz, karaciğeriniz, akciğerleriniz veya beyniniz gibi göğsünüzden uzak bölgelere yayılmıştır. Evre IV meme kanserine metastatik meme kanseri de denir .

Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Ameliyat, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hormon tedavisi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaç tedavisi dahil olmak üzere çeşitli meme kanseri tedavi seçenekleri vardır. Sizin için doğru olan, tümörün yeri ve boyutu, laboratuvar testlerinizin sonuçları ve kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, tedavi planınızı benzersiz ihtiyaçlarınıza göre uyarlayacaktır. Farklı tedavilerin bir kombinasyonunu almak da nadir değildir.

Meme Kanseri Ameliyatı

Meme kanseri ameliyatı, memenizin kanserli kısmının ve tümörü çevreleyen normal doku bölgesinin çıkarılmasını içerir. Durumunuza bağlı olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı ameliyat türleri vardır:

Lumpektomi . Kısmi mastektomi olarak da adlandırılan lumpektomi, tümörü ve etrafındaki küçük bir sağlıklı doku marjını çıkarır. Tipik olarak, memenizdeki veya kolunuzun altındaki bazı lenf düğümleri de değerlendirme için çıkarılır. Lumpektomi olan kişiler, işlemi takip eden haftalarda sıklıkla radyasyon tedavisi görürler.

Mastektomi . Tüm memenizin alınması başka bir seçenektir. Bazı durumlarda, doktorlar meme ucunu ve areolayı (meme ucunun etrafındaki koyu renkli deriyi) korumak için meme başı koruyucu mastektomi yapabilir. Birçok kadın mastektomiyi takiben ya hemen ya da gecikmeli meme rekonstrüksiyonu yaptırmayı tercih eder

Sentinel düğüm biyopsisi . Meme kanserinin erken teşhisi, çoğu durumda lenf düğümlerinin negatif (kanser için) olmasıyla sonuçlandığından, kansere dahil olmayan çok sayıda lenf düğümünün gereksiz yere çıkarılmasını önlemek için sentinel düğüm biyopsisi geliştirilmiştir. Doktorlar, sentinel lenf düğümünü belirlemek için kanserin yayılacağı ilk lenf düğümünü izleyen bir boya enjekte eder. Bu lenf nodu kansersizse, diğer lenf nodlarının çıkarılmasına gerek yoktur. Bu lenf nodunun içinde kanser varsa, ek lenf nodlarının çıkarılması gerekebilir. Çoğu zaman, tanımlanmış birden fazla sentinel düğüm vardır, ancak daha az lenf düğümü çıkarılırsa, kolunuzda şişme (lenfödem) gelişme şansı azalır. Sentinel lenf nodu biyopsisi, lumpektomi veya mastektomi ile yapılabilir.

Aksiller lenf nodu diseksiyonu . Kanser birden fazla lenf nodu içeriyorsa, bunları çıkarmak için bir aksiller lenf nodu diseksiyonu yapılabilir. Bu, kolunuzun altındaki (aksillanız) birçok lenf düğümünün çıkarılması anlamına gelir.

Modifiye radikal mastektomi. Bu işlem sırasında meme ucunuzla birlikte tüm memeniz de alınır. Koltuk altı bölgenizdeki yakındaki lenf düğümleri de çıkarılır, ancak göğüs kaslarınız sağlam kalır. İstenirse meme rekonstrüksiyonu genellikle bir seçenek olabilir.

Radikal mastektomi. Bu işlem, meme kanseri göğüs duvarı kaslarınıza yayılmadıkça günümüzde nadiren uygulanmaktadır. Radikal mastektomi sırasında cerrahınız tüm memenizi, meme ucunuzu, koltuk altı lenf düğümlerini ve göğüs duvarı kaslarını çıkarır. Bu işlemden geçen kişiler de meme rekonstrüksiyonu yaptırmayı tercih edebilirler.

Meme Kanseri İçin Kemoterapi

Sağlık uzmanınız, tümörü küçültmek amacıyla lumpektomiden önce meme kanseri için kemoterapi önerebilir . Bazen kalan kanser hücrelerini öldürmek ve tekrarlama (geri gelme) riskini azaltmak için ameliyattan sonra verilir. Kanser göğsünüzün ötesine vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmışsa, sağlık uzmanınız birincil tedavi olarak kemoterapiyi önerebilir.

Meme Kanseri İçin Radyasyon Tedavisi

Meme kanseri için radyasyon tedavisi tipik olarak kalan kanser hücrelerini öldürmek için bir lumpektomi veya mastektomiden sonra verilir. Ağrıya veya başka sorunlara neden olan bireysel metastatik tümörleri tedavi etmek için de kullanılabilir.

Sonsatir.com sitesinde yayınlanan bilgiler temel bilgi niteliği taşımaktadır. Bu anlamda sağlık, yatırım ve diğer hususlarda konunun uzmanlarından bilgi alınması, tedavi ve teşhisler ile ilgili olarak daha önemlidir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma