Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Faizsiz Tarım ve Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

Faizsiz Tarım ve Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır?

Sonsatir Sonsatir -
154 0

Çiftçiye destek amaçlı olarak atılan faizsiz kredi imkanlarının bir yenisi geçtiğimiz yıl Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası tarafından atılmıştı. Bir çok çiftçinin bu durumdan haberdar olmaması olanların da nasıl krediye başvuracakları, krediyi nasıl alacakları hakkında bilgi edinmeleri gerektiği kanısıyla bilgilendirme yapmak istedik.

Çiftçiye Faizsiz Kredi

Tarımsal üretime destek vermek amacıyla düşük faizli ve faizsiz kredi imkanına ilişkin karar imzalanmasının ardından 11188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Çiftçi gibi üreticilerin tarımsal üretimlerine verilecek destek amaçlı olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile koordineli verilecek olan kredinin en önemli şartı alınan kararda belirtilen hususların taşınıyor olması. Bu şartları taşıyan herkes faizsiz kredi imkanlarından yararlanabilecek. En son yararlanma tarihi ise 31 Aralık 2020 olması nedeniyle çiftçiye faizsiz 100 bin liraya kadar kredi imkanı güncelliğini koruyor.

Tarımsal Üretim ve Hayvansal Üretim Desteği

Kredinin alınabilmesi amacıyla üretimin hayvansal, bitkisel ve tarımsal üretim olarak yapılması gerekiyor. Burada yapılan üretim ile birlikte yatırım dönemi, işletme kredisi ile alınabilecek kredi üst limitleri kategoriler halinde belirlenmiş. Örneğin Hayvansal Üretim Konularında 100 bin liraya kadar tamamına kredi imkanı veriliyor iken bunun en üst kredi limiti ise 12 milyon 500 bin lira. Yatırım için örneğin sütçü, kombine sığır yetiştiriciliği söz konusu ise 750 bin liraya kadar % 50 kredi, 5 milyonlara için % 50 kredi imkanı bulunurken en üst limit için 12 milyon 500 bin liraya % 25 oranında işletme kredisi veriliyor. Bu şartlar altında diğer yapılacak destekler ve kredi oranları ile limitleri ise şu şekilde,

Alınacak Kredi Limiti ve Oranları

  • Yaygın Hayvansal Üretim 100 Bin liraya kadar % 100, 250 bin liraya kadar % 50
  • Damızlık Düve Yetiştiriciliği % 75
  • Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği % 50
  • Küçükbaş Hayvancılığı % 75
  • Arıcılık % 50
  • Kanatlı Hayvancılık % 25
  • Su Ürünleri 5 milyon liraya kadar % 50
  • Kontrollü Örtü Altı 750 bin liraya kadar % 50
  • Kontrollü Örtü Altı 5 milyon liraya kadar % 25
  • Kontrollü Örtü Altı 10 milyon liraya kadar % 25

Ayrıntılı listeye ilgili Resmi Gazete sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kredi Alma Şartları

Çiftçiye tarımsal üretim destekli faizsiz kredinin kullanılabilmesi için gerekli kriterler, limitler, vadesi ve verilecek olan kredilerin teminatı ile geri ödemeleri TKK kredi usullerine göre ve Ziraat Bankasının kriterlerine bağlı olarak yürütülmesi esas alınmış.

Alınacak krediler için kimliğiniz, alınacak kredinin türüne göre yapılacak üretimde kullanılacak taşınmazların ipoteklerinin yapılabilmesi için tapu kayıtları, çiftçilerin kaydının sağlandığı çiftçi kayıt belgesi, işletme söz konusu ise son üç yıllık bilançonuz ile başvuru yapıyorsunuz. Bireysel olarak tarımsal üretimde bulunuyorsanız bunun için bilançoya gerek kalmıyor.

Çiftçilerin faizsiz kredi alımında en büyük olumsuz tarafı alınan krediye karşılık taşınmazların ipotek ettiriliyor olması. Çiftçinin elinde bu tür bir taşınmaz bulunmuyorsa üretim yapabilmek için bu şartları taşıyamıyor olması nedeniyle kredi alımına engel olabiliyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma