Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. 2023 Yılında Vergi Affı Çıkacak mı?

2023 Yılında Vergi Affı Çıkacak mı?

Aydin Duran Aydin Duran -
140 0
2023 Vergi Affı

Pandemi süreci aşılması ile birlikte ekonomide meydana gelen daralma tüm sektörleri deyim yerindeyse vurdu. Bu çerçevede artan fiyatlar ile özellikle esnaf kesiminin vergi ödemelerini yapamaz haline gelmesi ekonomi açısından büyük sorun. Nitekim SGK ödemeleri de bu anlamda aksamış durumda. Bunun üzerine MTV ve diğer vergilerde olan gecikmeler ve ödenemeyen borçlar sonrasında 2023 yılında vergi affı beklentisi doğdu. Bunun en büyük sebebi yeni yılda yapılacak genel seçimler ve hükümet kanadından gelen iyileştirme haberleri oldu.

2022 Yılında Ekonomiye Etki Eden Hususlar Önemli

2023 yılı Türkiye ekonomisi açısından büyük bir miat dönemi olarak görülüyor. Nitekim yeni yıl ile birlikte siyasi ve ekonomi yönünden yeni gelişmeler tüm sektörü beklemekte. Bununla birlikte pandemi sonrası yaşanan enflasyon, Rus – Ukrayna savaşı ve enerji sektöründe yer alan daralmalar neticesinde meydana gelen ekonomik veriler yüksek enflasyon olarak haneye yazıldı. Bu aşamada hükümet tarafından asgari ücret başta olmak üzere memurlara yapılan zamlar ile tedbirler alınmaya çalışıldı. Ancak artan enflasyon rakamları bu durumu dizginleyemedi ve bunun üzerine hükümet yıl içerisinde asgari ücretli kesime ikinci kez zam yapma yoluna gitti. Özet olarak 2022 yılı Türkiye ekonomisi açısından çok iyi gitmedi diyebiliriz. Zira bu durum küresel ekonomiyi çoktan vurmuş durumda. Zira ABD Merkez Bankası FED uzun yıllar sonrası faiz artırımına gitmek zorunda kaldı. Bu durum ilerleyen süreçte de devam etti.

2023 Yılı Genel Seçimlerinde Beklenti Büyük

2023 yılında yapılacak genel seçimler için vatandaşın beklentisi de büyük olmaya devam ediyor. Artan fiyatlar tüm sektörde olduğundan çok vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Özellikle artan fiyatlar kira ücretlerine yansıdı. Büyükşehirlerde yaşayanların büyük problemi haline gelen bu duruma hükümet TOKİ konutları ile ilk adımı attı. Bu anlamda milyonlarca kişi ucuz konut sahibi olabilmek için başvuruda bulundu. Bu durum ekonomi açısından büyük gelişme olarak görülüyor. Ancak yapılan yatırımların yine betona yapılması söz konusu.

EYT ve 3600 Ek Gösterge

Hükümet kurmaylarının yaptığı açıklamalar Ocak 2023 itibariyle EYT sorununa çözüm kavuşturulması, 3600 Ek gösterge ödemelerinin başlaması ve en önemlisi Asgari ücrete yapılacak zamlar üzerinde toplandı. Burada enflasyona ezdirilmeyecek Asgari ücret çalışanları için zamlar beklemeye başlandı. Aynı zamanda bu zamlardan memur ve memur emeklileri de yararlanacak. Bununla birlikte seçim öncesi çalışmalarında Vergi indirimi beklentileri sürekli kendisini güncel tutmakta. Öyle ki yeni yıl ekonomi ve siyasi olarak yeni bir çok hikayenin ana kahramanı olmuş durumda. Burada özellikle seçim öncesi yapılan vergi affı yeni seçim ile gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği konusunda birleşen vatandaşlar her zaman olduğu gibi 2023 vergi affı beklentisinde.

2023 Yılı Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı

2023 yılının Türkiye açısından en önemli tarafı Cumhuriyetin 100 ncü yılını kutlayacak olmamız. Bu sebeple vatandaşlar seçim öncesi ile birlikte vergi affı yapılacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Nitekim bazı ekonomi uzmanları bu duruma yıllar öncesinden bir açıklık getirmiştir. Bu senaryolar halen 2023 seçimi öncesi yeni vergi affı yapılacağı üzerinde birleşiyor.

Bununla birlikte Temmuz 2022 tarihi itibariyle Vergi Barışı üzerinde durulmuştu. Nitekim bununla ilgili yeni varlık barışı düzenlemeleri TBMM’ye gelmiş ve kabul edilmiştir. Bu haliyle söz konusu barıştan faydalanmak için son gün 31 Mart 2023 olarak belirlenmişti. Nitekim bu tarih Genel Seçimler hemen öncesine uzanmaktadır. Her ne kadar seçim tarihi belirlenmese de şu an hükümet kanatlarından yapılan tüm çalışmalar bu seçime kilitlenmiş durumdadır. Bu duruma vergi affı dahil edileceği hususunda bir kanaat bulunuyor.

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Yapılandırmaları

Öte yandan küçük miktardaki icra borçlarına dair yapılan düzenleme ile icralık borçlara yapılandırma söz konusu edildi. Nihayetinde geçtiğimiz günlerde yapılan emlak vergisi yapılandırma açıklamaları 2023 vergi affı için büyük bir umut kaynağı olmaktadır. Bu açıklamalar aynı zamanda vergi borcu olan kişileri de heyecanlandırmaktadır. Özellikle borçlu olan esnaflar ve diğer kuruluşlara dair sivil toplum kuruluşları sürekli vergi affı yapılması üzerinde çağrılarda bulunuyor. Bununla birlikte kredi ve kredi kartı borcu olanlara ayrıca 60 ay vadeli borç yapılandırma çalışmalarının Ziraat Bankası eliyle devam ediyor olması özellikle kart borçlularını yakından ilgilendiriyor. Zira Eski Ziraat Bankası Genel Müdürü olan ve ünlü ekonomist Şenol Babuşçu’nun bununla ilgili açıklamaları söz konusuydu. Finansal sorunlar açısından borçlu kesim yeni gelişmeleri yakından takip ediyor.

Burada yapılan yazılanlar tamamen yorum olup vergi affı ve diğer hususlar tam bilgiler içermemektedir. Bu anlamda devletin yasal kurumları tarafından yapılacak açıklamalar geçerli olacaktır.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma