Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. tanıtım
  4. »
  5. Kalp Nakli Ameliyatı Kaç Saat?

Kalp Nakli Ameliyatı Kaç Saat?

Sonsatir Sonsatir -
258 0

Kalp, anne karnında ilk varlığını gösteren organdır, diğer organlar ise kalp ve damar sistemi etrafında oluşmaya ve şekillenmeye başlar. Kalp , göğsün ortasının hafif solunda göğüs kemiğinin hemen altında yer almaktadır. Kalp en genel anlamıyla vücuda kan pompalayan güçlü bir kastır. Dolayısıyla kan aracılığıyla besini ve oksijeni dolaşım sistemi içinde dolaştırmaya yardımcı olur.

Kalp Nakli Nedir?

Kalp nakli, diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda yapılacak tek ve hayati bir cerrahi uygulamadır. Kalp nakli kısaca fonksiyonlarını yerine getiremeyen kalbin yerine, kadavradan veya beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden alınan sağlıklı kalbin hastaya nakil edilmesidir. Kalp nakli diğer organ nakillerine göre farklılık göstermektedir. Çünkü canlı bir donörden kalp alınarak nakil yapılamamaktadır.

Kalp Nakli Nasıl Yapılır?

Kalp naklinden önce yapılması gereken pek çok tetkikler vardır. Nakilden önce EKO, EKG, kan testi, doku tipinin belirlenmesi, enfeksiyon araştırması, anjio, karotid doppler testi, periferik arter doppler testi, karın ultrasonu, akciğer filmi, akciğer fonksiyon testleri, kalp biyopsisi gibi tetkikler yapılmaktadır. Tetkikler sonucunda uygun görülürse nakil gerçekleştirilir. Bu tetkikler ise kalp cerrahisi tarafından takip edilmektedir.

Nakil için uygun kalp bulunduğunda kalp, özel bir çözeltiye konulur ve soğuk organ taşıma çantası içerisinde zarar görmeden nakli işleminin yapılacağı merkeze getirilir. Merkezde de kalbin sağlıklı ve iyi durumda olduğuna dair kontroller yapıldıktan sonra en kısa sürede ameliyata başlanır. Kalbin nakil edileceği kişi kalp ve akciğer makinesine bağlanır. Böylece hasta için gerekli olan besin ve oksijen sağlanmış olur. Daha sonra hastanın kalbi çıkarılarak sağlıklı kalp yerleştirilir. Daha sonra kan damarları birbirine bağlanarak kanın kalpten ve akciğerden akması gerçekleştirilir. Kalp ısınmaya başladıkça atmaya da başlar. Herhangi bir sızıntının olup olmadığı kontrol edilerek ameliyat bitirilir. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde hasta kalp ve akciğer makinesinden çıkarılır. Bahsedilen bu kalp nakli ise hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte  4 saatten 10 saate kadar sürebilmektedir. Ameliyat sonrası 2-3 gün yoğun bakımda kalan hasta  servise çıkabilir ve serviste de 7-10 gün arasında kalabilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma