Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. icralık Araçlar
  4. »
  5. Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Aydin Duran Aydin Duran -
157 0
Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Araç alımlarında özellikle ticari işletmeler KDV ve diğer vergiler nedeniyle yasal olarak prosedürleri kendi çıkarları doğrultusunda yerine getirmektedir. Bu anlamda hacizli araçlarda KDV oranı alım yapanlar için merak edilen unsur olmaktadır.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyetleri doğrultusunda yapılan teslimler ve hizmetler, 1/3-d maddesine göre müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV’ye tabi tutulur. Söz konusu aracın 87.03 tarife pozisyonunda yer almaması durumunda ise %18 oranında KDV uygulanması esastır.

KDV oranları, aynı Kanunun 28 inci maddesinde yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listede yer almakta olan  teslim ve hizmetler için % 1 uygulanır. II sayılı listede yer almakta olan  teslim ve hizmetler için % 8 uygulanır. Bu listelerde yer almayan  ve vergiye tabi tutulan işlemler  için % 18 olarak uygulanmıştır. Otomotiv sektöründe araç alımı ve satımı için KDV uygulaması söz konusudur. Bankadan satılık hacizli araç alımlarında KDV ödemesi yapılmamaktadır. Ayrıca satış için yapılan ödeme için bankadan alınan dekont Fatura yerine geçmektedir.

Arabaya Haciz Gelirse Ne Olur?

Hacizli Araçlarda KDV Oranı
Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Araç sahiplerinin borçlarını ödememesi ile başlayan icra ve borç tahsil sürecinde aracın haciz edilme işlemi söz konusu olabilmektedir. Haciz şerhi işlenen aracında yakalama masrafının yatırılması durumunda borçluya ait araca yakalama koyulmasını icra müdürlüğüne talep edilerek yakalama konulmaktadır. Araca yakalama konulması demek, araç trafikte veya görüldüğü yerde emniyet güçlerince el konularak yediemin deposuna çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu tür durumdaki araçlar için de araç haciz ve rehin sorgulamasında aracın hacizli olduğu belirlenmektedir.

Hacizli araçlar, trafiğe çıktığında trafik ekipleri tarafından trafikten men edilmektedir. Bu sayedearabanın üzerine haciz koyduran kişi de arabanın satışını yaparak borcunu tahsil etmiş olmaktadır. Hacizli araba bağlandıktan sonra yediemin otoparkına çekilerek  ve satılacağı güne kadar burada tutulmaktadır. Yediemin otoparkına çekilen araçlar için burada kaldıkları süre boyunca park ücretleri araç sahibinden tahsil edilmektedir.

Hacizli Araçlarda KDV Oranı
Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Hacizli Araç Park Halinde Çekilir Mi?

Araç için haciz işlemi başlatılıp yakalama emri çıktıysa park halinde ya da seyir halinde fark etmeksizin fiilen haczedip otoparka çektirilerek satış işlemi istenebilmektedir. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenememektedir. Bu kuralın tek istisnası İİK 113’üncü maddesidir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış işlemi istemelidir.

Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılarak borç tahsil edilir. Eğer satış işlemleri verilen süre zarfında gerçekleşmemiş ise borçlu tarafın araba yakalatma emrinin süresi geçtiği için  borçlu taraf, icra dairesine giderek araba yakalatma emrini kaldırmak için başvuru formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup araba yakalatma emrini kaldırabilmek için yasal işlemler başlatabilir.

Hacizli Araçlarda KDV Oranı
Hacizli Araçlarda KDV Oranı

Araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılabilmesi için tedbir kararı aldıktan sonra ayrıca icra dairesine alacağın tamamını depo etmek veya bir teminat mektubu ile borcu temin etmek suretiyle konan haciz şerhinin  kaldırılmasını talep etmeniz gerekmektedir.

Hacizler, daha önceki dereceden artacak bedellerde, kesinleşmiş alacaklılardan her birinde ait olduğu derece namına satış talebinde bulunabilmektedir. Herhangi bir gayrimenkulün hacizli olması, satılmasına engel sayılmamaktadır. Taşınmaz mal üzerindeki hacizsatış sonrası da devam etmektedir ve borç tahsil edilene kadar sürmektedir. İcralık araçlar hakkında sitemizde bir çok yazı ve makale bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma