Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gezi Rehberi
  4. »
  5. Kapadokya’da Müze Kart Kullanmak

Kapadokya’da Müze Kart Kullanmak

Aydin Duran Aydin Duran -
164 0
Kapadokya'da Müze Kart Kullanmak

Dünya’nın en büyük doğal oluşumlarının bulunduğu adres Kapadokya’da Müze Kart kullanmak ile çok daha avantajlı hale gelmektedir. Öyle ki bütçeniz ile ekonomik olarak gezilerin anahtarı olurken aynı zamanda bilet alımı için sıra beklemeden gezinizi çok daha verimli hale getirebilirsiniz.

Türkiye’nin merkezinin güneyinde bulunan Nevşehir ilçesine bağlı bölge KapadokyaPeri Bacaları adı verilen eşsiz jeolojik oluşumları ile ünlü. Büyük, koni şekline benzeyen oluşumlar, çevrede yer alan volkan tüflerinin erozyona uğramasıyla zaman içinde oluşumunu tamamlayan ve bugün eşsiz güzelliğe sahip yapılar. Geçmiş zamanda burada yaşayan insanlar bu bacaları ev ve kale (Uçhisar Kalesi gibi) olarak kullanmıştır. Kaymaklı ve Derinkuyu gibi yer altında inşa edilmiş şehirler de erken dönem Hristiyanları tarafından hem saklanma olarak hem de uzun dönem yaşam yeri olarak kullanılmıştır.

Kapadokya’nın tarihi M.Ö. 7000 yılına dayanıyor. Ülkemizin hem mistik dokusu hem de tarihi dokusuna sahip olan Kapadokya gerek yerli gerek ise yabancı turistlerin ilgi odağıdır ve yılda milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en ünlü yapısı Peri Bacaları olsa da, bu bölge çok sayıda müzeye de ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple eğer Kapadokya’ya gidecekseniz bir müze karta sahip olmanızda fayda var diyebiliriz.

Kapadokya Bölgesi olarak adlandırılan kısım genel olarak; Avanos ilçesi, Ihlara vadisi, Uçhisar, Göreme ve Ürgüp ilçelerini kapsamaktadır. Ancak Kapadokya çok geniş bir alan ile hayat bulmaktadır. Bu sebeple geziler için önemli olan bölgeler başlıca Nevşehir’e bağlı olan yerler olmaktadır. Bu kısımlar gelen turistlerin en çok merak edip ziyaret ettikleri Peri Bacaları’nı yakından görebildiği yer oluyor.

Kapadokya’da Müze Kart Ne Kadar?

Türkiye’de bir çok ören yeri ve müzenin ücretsiz olarak gezilebilmesinde anahtar rol oynayan müze kart 2022 yılı itibari ile 60 TL ücretle verilmektedir. Bu rakam Ocak 2023 tarihi itibariyle güncellenerek yeni ücretler üzerinden verilecektir. Dolayısıyla diğer müzelerde ve ören yerlerinde giriş ücretleri de güncellenecek. Böylelikle geziler için bütçelerde değişmiş olacak. Bununla birlikte Kapadokya’ya özel müze kartlar satılmaktadır. Güncel müze kart bilgilerine ulaşım sizlere doğru bilgi verecektir.

Kapadokya'da Müze Kart Kullanmak
Kapadokya’da Müze Kart Kullanmak

Kapadokya’da Müze Kart ile Ziyaret Edilebilen Yerler

Eşsiz güzellikleriyle dikkat çeken Kapadokya müzelerinde ve tarihi yapılarında müzekart kullanarak avantaj elde edebilirsiniz. İşte Kapadokya’da müzekart ile ziyaret edilebilecek yerler!

Göreme Milli Parkı

Göreme Milli Parkı, âşıklar vadisi ve zelve ören yerlerinde yer alıyor. Müze kart ile giriş yapılan bu ören yerlerine 75 TL ücret ödeyerek milli park girişinde satın alıp başka bir ücret ödemeden hepsini gezme imkânı sağlayabilirsiniz.

Göreme milli Parkı; 9614 hektarlık bir alana sahip. İçerisinde Göreme Açık Hava Müzesi’de yer alan bu alan Peri Bacaları’nı görmeye gelen turistler tarafından sık sık ziyaret edilen yerlerden biri. Hristiyanlık dönemlerinden kalan dini mabedleride ziyaret edebilirsiniz.

Çavuşin Kilisesi:

Avanos ilçesine bağlı Çavuşin köyünde yer alıyor. Avanos- Göreme yolunu takip ederseniz yolunuzun üzerinde kalacaktır. Kendi aracınızla ulaşımın yanı sıra Göreme ilçesinden kalkan Avanos minibüslerine binerek de ulaşım sağlayabilirsiniz. Erken dönem Hristiyanlığının özelliklerini en ince ayrıntısına kadar yansıtan bu kilise sizi kendine hayran bırakacak.

Zelve Ören Yeri

Avanos’a 3 Km uzaklıkta yer alan Zelve Ören Yeri, Peri Bacalarının yoğunlukta olduğu bir ören yeridir. Tırmanmaya müsait yapısı ile dağcıların uğrak yeri haline gelmiştir. İçerisinde Hristiyanlık döneminden kalma 3 tane kiliseye (Balıklı, Üzümlü, Geyikli) ev sahipliği yapmaktadır. Zelve ören yeri oldukça farklı yapılara ev sahipliği yapar; Roma döneminden kalma kaya mezarları, Selçuklu döneminde inşa edildiği düşünülen 2 tane türbeye de ev sahipliği yapmaktadır.

Kapadokya'da Müze Kart Kullanmak
Kapadokya’da Müze Kart Kullanmak

Kapadokya’da Müze Kart Geçen Yeraltı Şehirleri

Yer üstü kadar yerin altınında tarih fışkırdığı yerdir Kapadokya!

Adeta gövdesi toprağın üzerinde nam salmış, kökleri ise toprağın altında! İşte Kapadokya’da müze kart ile girilebilecek yeraltı şehirleri:

Derin Kuyu Yeraltı Şehri

Derin Kuyu Yer Altı Şehri ve Müzesi; Tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmasa dahi Bizans döneminden kalma bir yeraltı şehri olduğu düşünülüyor. Bilindiği üzere bölgeye Türklerin gelişi 1071 yıllarına dayanıyor.

 Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların da burada yaşayarak kendilerini roma askerleri ve Arap akıncılarından koruduğunu kaynaklardan biliyoruz çünkü bu gizemli yer altı şehirlerinin girişlerinin bulunması sanıldığı gibi çokta kolay değildir. Hatta hayli zor olduğu için tam anlamıyla bir sığınak görevi görmüştür. Toplamda yer altına doğru 4 kilometrelik alanın 2,5 kilometrelik yani 8 katı temizlenmiş ve bugün ziyarete açık durumda. Bu 8 katın derinliği ise 50 metreye denk gelmektedir. Yine kaynaklar dayanarak sığınak döneminde 50 bin kadar insanın hiç dışarı çıkmadan uzun süre burada yaşamış olduğunu biliyoruz. Katlarını inceleyecek olursak;

1.kat: Ahır, mutfak, şaraphane ve oturma odalarından oluşuyor.

2.kat; Oturma odaları, erzak depoları, mutfak ve bitiminde ahır yer alıyor.

3.kat; Bu katın diğerlerinden ayıran özelliği misyonerlik okulu yer almasıdır. Ayrıca kilise, mezar ve günah çıkarma gibi alanlarda yer alıyor.

4.kat: Zindan, su sarnıçları, hava kanalları, su kuyuları ve mezarlıklar bu katta yer alıyor.

5.kat: Bu kat için diğer 7 katın kalbi denebilir. 3.katın hava kanallarının birleştiği bir sistem mevcut. Buradan 7.kata inen bir tünel yapılmış ve bu tünel altıncı katı oluşturuyor.

6.kat: Tünel üzerinde oyularak elde edilen 3 odacık bulunuyor.

7.kat: Toplantı odası, mezarlık, dış dünya ile bağlantısı bulunamayan bir su kuyusu ve kilise yer alıyor.

8.kat: Ziyarete açık son kattır. Burada havalandırma bacasının bulunduğu küçük bir oda yer alıyor.

Nevşehir Derinkuyu arasındaki mesafe 30 km’dir. Göreme açık hava müzesini gezdikten sonra Derin Kuyuya ulaşım oldukça basit. Derin Kuyu yeraltı şehrini:

Nisan-ekim aylarında 08.00-19.00 saatleri arasında,

Kasım-Mart aylarında 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya'da Müze Kart Kullanmak
Kapadokya’da Müze Kart Kullanmak

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir iline 20 kilometre mesafede bulunan Kaymaklı kasabasında yer almaktadır.8 katlı olup ilk katı erken dönemlere tarihlenmektedir.

Hititler döneminde yapıldığı bilinmektedir. Daha sonrasında roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmış ve ek alanlar oyularak eklenmiş ve büyük bir yeraltı şehrine dönüşmüştür. Kalabalık bir topluluğun uzun bir süre dışarısı ile bağ kurmadan yaşayabileceği bir düzen kurulmuş kaymaklı yeraltı şehrinde, Şarap mahzenleri, su kuyuları, mezarlıklar, erzak depoları, mutfak alanı, kilise gibi yaşamsal bütün alanlar kayalar oyularak yapılmıştır. Güvenliği sağlamak amacı ile büyük sürgü taşlar yer almaktadır.

Müze haftanın her günü 08.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilerine açıktır.

Kaymaklı ilçesine gittiğinizde müze kartınız olmadan ziyaret edebileceğiniz tarihi alanlar mevcuttur. Kurşunlu camii, Uzun Ali Konağı gibi tarihi mekânlar yer almaktadır.

Özkonak Yeraltı Şehri

Hem barınma hem de savunma amaçlı yeraltı şehri olarak başarılı bir örnektir.

Avanos’a 14 km uzaklıktaki Özkonak ilçesinde yer almaktadır. Haftanın her günü ziyarete açık olan bu yer altı şehrini 08.00-18.15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Mazı Yeraltı Şehri

Ürgüp’e 18 kilometre uzaklıkta mazı köyünde yer almaktadır.

Diğer incelediğimiz yeraltı şehirleri kadar grift bir yapıya sahip olmasa dahi mezarlarının çatı kısmında olması onu ilginç yapmaya yetmiştir.

Pazartesi günleri hariç haftanın diğer günleri açıktır. 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında;10.00-17.00 1 Ekim-1Nisan tarihleri arasında;08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ihlara vadisi

Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Bir kanyon olan Ihlara vadisini diğer kanyonlardan ayıran en önemli özellik geçmiş dönemlerde insanların yaşadığı en büyük kanyon olmasıdır. Çevresinde 105 kiliseyi barındırmaktadır. Fakat bu kiliselerde 14 tanesini gezebilmekteyiz. Ihlara vadisine yaşam veren Melendiz nehri buranın tek kaynağıdır. Vadinin etrafını çevreleyen kayaçların kolay yontulması sebebi ile yüzlerce kilise, kaya oyma mekan vadiyi kıymetlendirmiş en önemli kültür ve medeniyetler merkezi haline getirmeyi başarmıştır. Ihlara vadisi tarihi güzelliği yanı sıra doğal güzelliği ile de misafirlerine göz şöleni yaşatmaktadır. Vadinin etrafı birbiri ile adeta yarış içerisinde olan ağaçlar ile donatılmıştır. Yemyeşil ağaçlar içerisinden buz gibi akan su ile adeta cenneti dünyaya taşımıştır.

Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri

Ihlara vadisini haftanın her günü 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Sizlere Kapodokya’yı ziyaret ettiğiniz ve bir müze kart sahibi olduğunuzda hem ekonomik hem de tadına doyum olmayacak bir gezi yazısı hazırladık. Fakat Kapadokya’ya geldiğinizde tek yapacağınız etkinlik elbette müze veya ören yeri gezmek olmayacaktır. Bunun yanı sıra Sizlere biraz Kapadokya’da yapacağınız aktivitelerden bahsedelim;

  • Kapadokya’yı hissettikten sonra birde at turuna çıkıp kokusunu içinize çekmenizi öneririz. Hem ciğerleriniz hem de gözleriniz bayram havasını yaşayacaktır.
  • Çömlek atölyelerini muhakkak ziyaret edip, çömlek yapma deneyimini tadına bakın.
  • Şarap evlerindeki yıllık şarapların lezzetiyle ağzınızı şenlendirin.
  • Bisiklet turuna çıkıp bölgeyi karış karış gezin.
  • ATV turuna katılarak adrenalini peri bacalarının gölgesinde yaşayın.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma