Son Satır Güncel Bilgiler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. icralık Araçlar
  4. »
  5. Hacizli Araç Borcu Nasıl Temizlenir?

Hacizli Araç Borcu Nasıl Temizlenir?

Aydin Duran Aydin Duran -
152 0
Hacizli Araç Borcu Nasıl Temizlenir?

Hacizli araçta borç satan kişide kalmamış ve aracın yeni sahibi borcu da üstlenmiş demektir. Bununla birlikte hacizli aracı temizlemek için ilk olarak bahse konu olan borcun ödenmesi gerekmektedir. Hemen ardından  trafik müdürlüğüne yazı yollanması ve rehin durumunun düşürülmesi gerekmektedir. Bu Süreç atlatıldıktan sonra mesaj yolu ile haczin kaldırılıp kaldırılmadığı da muhakkak takip edilmelidir.

Borç ödendiği takdirde aracın muayene olabileceğini ve hiçbir şekilde sorun yaşanmayacağı söylenebilir. Bu nedenle çoğu kişi  uygun fiyatlardan hacizli araçlara yönelmekte ve sonrasında borcu ödeyerek tüm işlemleri gerçekleştirmektedirler. İcra dosyasının açık olması durumlarında bile araçlar için yapılan hacizlerde 1 yıl, gayrimenkul hacizleri ise 2 süre ile satılmaz ise hacizlerinin düşmesi mümkün olmaktadır. Hacizli araçlar fiyatları ile cazip olduğu için icralık araç satışları merak edilmektedir.

Alacaklının haciz tarihinden İtibaren 6 aylık bir süre içerisinde satış talebinde bulunmamış olması gerekmektedir. Eğer alacaklı, haciz işleminden sonra geçen 6 aylık zaman dilimi içerisinde “satış” talebinde bulunmazsa, borçlu yetkili icra dairesine başvurarak otomobil üzerindeki haciz işleminin kaldırılmasını isteyebilmektedir. Aracın üzerinde ipotek varsa bu durumu noter üzerinden satış gerçekleşirken öğrenmek mümkündür.

Hacizli Yakalamalı Araç Nasıl Kurtarılır?

İcra takibi borçlusu aracın üzerinden  haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcunun  tamamını ödemesi gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekmektedir. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113’üncü maddesidir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış işlemi istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılabilmektedir. İcra takibinin amacı borcun tahsil edilmesidir. Yakalama işlemi satış isteme süresini kesmeyeceğinden, İKÖ’nün 106 ve 110 maddeleri uyarınca haczin düşmemesi için alacaklının yasal sürede satış talep etmesi ve satış avansının yatırılması zorunludur.

Haciz Konulan Araç Trafiğe Çıkabilir mi?

Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılmaktadır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekmektedir. Aksi halde aracın trafiğe çıkması mümkün olmayacaktır. Hacizli olan her aracın yakalaması yoktur. Borcun borçluya  bildirilmesinden uzun bir süre geçmesine rağmen ödenmemiş ve haciz kaldırılmamış ise araca yakalama kararı çıkartılmış olabilir.

İşte tam da bu durumda olan araçlara trafik sigortası ve kasko yaptırmak da mümkün değildir. Aracın bulunması durumunda park halinde ya da seyir halinde fark etmez fiilen haczedip otoparka çektirebilirler. Yediemin otoparkına çekilen araçlar, aracın satışı olana kadar burada kalmaktadır. Otoparkta kalan süre içerisinde otopark masrafları da araç sahibine aittir. Muhafaza edilmek üzere kendisine resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle el konulmuş olan mal üzerinde teslim amacı dışında tasarrufta bulunan kişiler için cezai işlem uygulanabilir.

İlgili Yazılar

Güncel Bilgiler Turan AY - 2006 - 2024 – Her hakkı saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz. Yazılar kişisel tavsiyelerden ibarettir ve yazarlar sorumlu tutulamaz. Yatırım bilgileri yatırım tavsiyesi değildir. İlan ve iletişim için turanay@turanay.com.tr adresine yazabilirsiniz. 1 Saatte Para Kazanma